Megrendelés esetén hívja:

Sándor Timea +36-20-978-6937

Repertoár

Társas – Játszmák

 

A tánc & előadás művészetén keresztül közösen megkeressük azokat a jól működő kapcsolódási formákat, amelyek boldogsággal tölthetnek el mindenkit!
Minden Társas-Játszma önmagammal kezdődik. Az Énem-mel, akivel rendszeres csatát vívok odabent: nap, mint nap! Utána jönnek az emberek, akik körbevesznek, és elindul egy közösségi lelki társasjáték, amely aztán játszmázásba válthat: szerepek, bujkálás, falrombolás, szeretkezés, büntetés, csend, túlféltés, közeledés, hasítás, ajándékozás, hárítás, szorítás, együttmozgás, szorongás, harag, boldogság. Az előadás sok-sok ART érzéssel lesz fűszerezve! Vajon mit kell tennem, hogy egyedül is jól legyek? Ha szerelmes vagyok és vakon bízok a másikban, mi lesz akkor, amikor elszáll a rózsaszín köd? Miként segíthetem a barátomat, gyerekemet, társamat, ha bajban van? Hogyan szakadjak le „nem bántóan” a szüleimről? Miként befolyásolja az alacsony önbecsülés a munkahelyi kapcsolataimat? Ha megöregedtem, akkor hogyan tovább?
A Spirit Dance & Menthal Health Társas-Játszmák előadása tánc- és innovatív art előadói formában ezeket fogja bemutatni, miközben mindenkiben érzéseket és új gondolatokat indít majd el! Az önismereti munka művészeti megsegítő módszere. Elcsöndesíti a felgyorsult külvilágot és segít, hogy az „itt és most” mentálhigiénés segítő pillanatokat megélhesd! Meghittséget és megnyugvást teremt! A mindennapokban a társas kapcsolatainkat olyan tudattalan játszmák irányítják, amely aztán a kapcsolatainkat erőteljesen szétroncsolják, nem kevés családot téve tönkre! Így a szülői szerepköröket is segítve a párkapcsolatok, a család- és mozaikcsalád működésének a segítője is a műfajunk! Gyere, kapcsolj ki velünk, rendet teremtünk!

Hogy mi a “tánc-előadás”?
Egy olyan összefogáson alapuló új művészeti, komplex színházi műfaj, amelyben a táncon keresztül tartom meg az előadásom profi táncosokkal. Most ránézünk arra, hogy a kapcsolatokban milyen társas-játszmák akadályozzák meg azt, hogy működjön. Mi az, ami miatt ”elromlik” vagy “megszűnik” egy-egy kapcsolat, ami aztán a lelki egészséget (mentálhigiénét) nehezíti! Modern, innovatív, társadalmi szükségletre építettük, ahol a problémáinkra más aspektusból láthatunk rá, de a végén megtaláljuk azt, amit mindenki magával vihet és kipróbálhat. Hiszen van esély, van más út, működhet…..csak pár “lelki fűszer” kell még ahhoz, hogy a te életedben is bekövetkezzen! 

 

 

 

Száll a kakukk fészkére

Kortárstáncszínházi előadás
Ken Kesey műve alapján

 

A színhely: elmegyógyintézet.
A szereplők: ápoltak és ápolók.
A téma: talpra tudnak-e még állni a szánalmas emberroncsok.
A mű azt sugallja, hogy a reménytelen kiszolgáltatottságban is lázadni kell az embertelenség ellen, mert az áldozat – fájdalmas bár – nem céltalan: talán van még visszatérés az elveszett emberséghez.
Az előadás folyamán két fontos kérdést boncolgatunk, az első a szabadság, a második a “beteg” fogalma. Mit jelent a szabadság? Tényleg szabadok vagyunk?
Ki és mi alapján bélyegezhet meg és ítélhet el, zárható el a külvilágtól?


Zeneszerző:
Nádaslaki István

Koreográfusok:
Sándor Tímea és Szili Vera

Rendező:
Somogyi Anna

 

 

 

 

Társas-játék 

 

Honnan indul és hova tart egy szerelem ?….
……Hol kezdődik a szeretet és hol ér véget?

A szeretet szónak a leírása annyira közhelyesnek tűnhet, pedig valamikor éppen azért választottuk a másikat, mert megszerettük. Azonban elég néhány év ahhoz, hogy ezt elfelejtsük…….

Egy kapcsolat börtönné is válhat, telítődhet hazugsággal, lázadó fantáziákkal. Nemcsak társak vagyunk, hanem egy férfi és egy nő: saját életünk sokféle vetületével.

 

Társas- Játék

Where does love come from and where does it lead to?

When does it start and when does it end?

The description of the word „love” might seem like a cliché, though sometimes we chose the other person exactly because we loved them. However, a few years are enough to lose sight of this fact.

A relationship might turn into prison filled with lies and rebellious fantasies. We are not just partners but a man and a woman; with various projections of our own lives.

 

 

 

 

Szilánkok

 

Koreográfus: Sándor Timea

Sokszor érezzük, hogy életünk darabjaira hullik,mint mikor egy tökéletes üveg szilankokká törik…… lehet megtaláljuk az összeillő darabokat….. máskor még tovább törjük, kisebb szilankokká.

1. Szilánk
Férfi és nő…..

2. Szilánk
Utak….. Megtaláljuk-e a sajátunkat vagy csak sodródunk….találkozások ,melyek nyomot hagynak bennünk….. Terhek, melyeket egy életen át cipelünk…..

3. Szilánk

Légy jó, tökéletes, mert ezt várja tőled a család, az iskola…… a világ!
És Te?
4. Szilánk

Keresünk….. Találunk ……..Egyedül……… Párban……..Szeretünk………. Gyűlölünk…….Hiszünk?!

 

 

 

 

 

Szoba

 

Koreográfia: Sándor Timea & Soós Viktória

A szoba egy hatalmas tér, ahova egy időben érkeztek meg az emberek.
Itt mindenki kedves, szabad és csak önmaga – egy egyéniség, vagy még sem?
Azonban egyvalami mindenkit ugyanúgy foglalkoztat – mi van a függöny mögött?

 

Room

It was a large room. Full of people. All kindsAnd they had all arrived at the same building
At more or less the same time. And they were all free. And they were all
Asking themselves the same question:  What is behind that curtain?

 

 

 

 

 

Elszigetelve

 

koreográfia: Szili Vera

Vajon tudatos e, hogy falakat építünk, álarc mögé bújunk; félünk az igazi emberi kapcsolatoktól vagy nem vesszük észre a jeleket?
Elszigeteltségünk maga a boldog tudatlanság vagy a tudat amitől megszabadulnánk…

 

Isolated

Whether it is conscious that we are building the walls, and hiding behind a mask;  we afraid of real human relationships or we do not  notice the signs? Our isolation is a happy ignorance or a consciousness that would get rid of it …

 

 

 

 

 

 

Tónusok

 

koreográfia : Sándor Timea
Koreográfus asszisztens: Soós Viktória

A zene áthatja mindennapjainkat, végigkíséri életünket az élet minden területén, ha szeretnénk, ha nem. De hogyan hat ránk , mit vált ki belőlünk? Hogyan hat a lelkünkre, kapcsolatainkra? Előhoz-e belőlünk valami pluszt – negatív vagy akár pozitív dolog? Mitől preferáljuk jobban az egyiket a másiktól?

Mikor megjelenik valamilyen zene – ráhangolódunk és szinte teljesen fogva tart, körülölel a hullámaival bennünket. A zene az titok és egyben egy kulcs is lehet mindenki lelkében. Segítségével megérted, hogyan tudsz azonos témák mellett mégis mindig mást és mást hallani. A zene témája a szerző által valójában ugyanazok és ugyanazok is fognak maradni hiszen a zene nem változik meg sohasem; de mindig más és más hangnemben, más variációban, más ritmikus képletben és időmértékben hallod meg lelkiállapotod függvényében. Ha igazán összhangban kerülsz egy zenével megtalálod benne amire vágysz hiszen a zene képes sajátságos sejtető eszközeivel jelezni mindazt, amit hallani akarsz.
Darabunkban a zene sokszínű árnyalatait, ránk gyakorolt hatását keressük táncosainkkal, s a nézőkkel. Talán ők is megtalálják a saját zenei árnyalatukat. Jó keresést!

Zene: Lengyel Zoltán- Peter E. Mueller-Kovacs : Timeless Zeitgeist

 

Colours

Music pervades our everyday lives. Accompanies many areas of our lives, like it or not. But how does it affect us, what reactions does it trigger? How does it touch our souls, our connections? Does it bring out something more of us (should that be negative or positive) ? Why do we prefer on or the other? If we are in good mood, we listen to some music. If we are sad, then, too – just the style of the music will be different. Why is it that sometimes a certain composition hardly touches us, and at other times it triggers deep feelings? Music gives freedom, makes you feel as if you’d have wings, but it can also pull you down to the depths, and it also gives a chance for self-reflection. Maybe the subconscious selects (quite meticulously), what do we need in that given moment? Whenever we hear music, we “tune” to it and it can hold us tight, and cuddle us with its waves. Music can be a Secret, but it can also be a key – in everyone’s soul.

 

 

 

 

 

Magányba Zárva

 

A legrosszabb az a nap, amikor felkelsz, és rájössz, hogy senki sem foglalkozik veled. A családod, a barátok elfelejtenek, nem kommunikálnak. Hamarosan bármit megadsz azért, hogy helyreállítsd a normális családi és társadalmi életet, csakhogy tudasd magaddal és a világgal, hogy még létezel, még számítasz.
Ezt legszebben Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének című verse érzékelteti velünk.
Néha azt gondoljuk, ahhoz, hogy sikeresek legyünk, keménynek, konoknak és szenvedélymentesnek kell lennünk másokkal. Néhányan egészen odáig elmennek, hogy a jóságot gyengeségnek és sebezhetőségnek tartják. Ha valamelyikünk mégis másként gondolkodik, azt nem engedjük be „bezárt világunkba”.

Hogy léphetünk ki bezártságunkból? – Darabunkban erre keressük a válaszokat.

Koreográfus: Sándor Timea

Zene: Emilie Simon – The Egg zenéje, Ady Endre – Szeretném ha szeretnének (H-epic) ,
Lisa Gerrard – Sacrifice zenéje

 

Closed into Solitude

The worst day is when you get up and realize that nobody cares about you. Your family and friends forget you, they don’t communicate. Soon you feel you’d give everything to restore the normal family and social life, only to let yourself and the world know that you still exist and count. This is most beautifully described in the poem “I’d like to be loved” by Endre Ady.

Sometimes we think that in order to be successful we need to be hard, stubborn and emotionless with others. Some arrive to the extreme that they confuse goodheartedness with weakness and vulnerability. And if someone happens to think in a different way, then is not granted access to behind the borderline, into our closed-in world.

How can we step out from our own jail? In our performance we look for answers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Opus

Koreográfia: Mustapha Barkati (Fr)

Vendégkoreográfusunk Opus című etűd jellegű darabja.